Sanofi

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A NÁTHÁVAL KAPCSOLATBAN

Hiába gyakori a náthás megbetegedés, még mindig számos olyan tévhit övezi, amely megnehezíti a megelőzését, illetve a belőle történő felgyógyulást. Íme, a leggyakoribbak!

A felső légúti betegségek csak hideg, csapadékos időben fordulnak elő – Hamis!

Bár valóban ősztől tavaszig a leggyakoribbak ezek a betegségek, száraz, meleg időben is gyakran náthás lehet gyermekünk, például olyankor, amikor szervezete nagy hőmérsékletkülönbségeknek van kitéve, legyen szó légkondicionáló használatáról vagy a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti jelentős ingadozásról.

Ha gyermekünk sok fagyit eszik, gyakrabban lesz náthás – Hamis!

A nátha kialakulásához nincs köze annak, hogy gyermekünk hideg dolgokat eszik vagy iszik, mivel a náthát leggyakrabban vírusok okozzák. A fagylalttól, hideg italoktól inkább akkor érdemes tiltani gyermekünket, ha érzékeny a torka.

Nemcsak influenza, hanem nátha ellen is védekezhetünk védőoltással – Hamis!

Míg az előbbit az influenzavírus különböző változatai okozzák, és van ellene védőoltás, addig az utóbbi kialakulásáért leggyakrabban az úgynevezett rhinovírusok okolhatók, oltani pedig nem lehet ellene.

Tények és tévhitek

A náthából hét-tíz nap alatt lehet felgyógyulni – Részben igaz!

A vírusos eredetű nátha általában hét-tíz nap alatt múlik el, ha azonban bakteriális felülfertőzés jön létre, olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint az orrmelléküreg-gyulladás, a légcső- vagy hörghurut, illetve a tüdőgyulladás, amelyekből sokszor akár hetekig is eltart a felgyógyulás.

Nátha ellen leghatékonyabb kezelés az antibiotikum kúra – Hamis!

Influenza és nátha esetén is tüneti kezelést kell alkalmazni! Felülfertőződés esetén érdemes orvoshoz fordulni.

A nátha kezelésekor nem kell külön foglalkoznunk az orrdugulással – Hamis!

A nátha tüneti kezelésénél nagyon lényeges az orrban lévő váladék oldása és eltávolítása, az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése és az orrmelléküregek szabaddá tétele. Ha ugyanis bedugul az orrunk, optimális közeg jön létre a kórokozók szaporodására és a szövődmények kialakulására. Emellett már néhány órás orrdugulás után kiszárad az orr, torok- és fejfájás jelentkezhet. A közérzetet tovább rontja az orrdugulás miatti nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű éjszakai alvás.

MAT-HU-2300186 (2023.02.21.)