Sanofi

Gyermekkori Nátha

Praktikák megfázás esetén, hogy a kicsiknek se legyen nagy bajuk.

Míg egy felnőtt átlagosan egy-két alkalommal, addig egy gyermek akár nyolcszor-tízszer is elkaphatja a náthát egy esztendő alatt. Ilyenkor általában vírusfertőzésről van szó, amely körülbelül egy hétig tart, ha azonban szövődmények is kialakulnak, akkor akár több hétig is elhúzódhat a betegség. A nátha legtöbbször ártalmatlan lefolyású, de számos olyan tünettel jár együtt, amelyek jelentős mértékben megnehezítik gyermekünk mindennapjait. Nemcsak fizikailag érzi kellemetlenül magát ilyenkor, de hangulata és életkedve is megsínyli ezt az időszakot.

A gyermekeknél kialakuló nátha leggyakoribb kiváltó okai a rhinovírusok, amelyek cseppfertőzéssel terjednek. Az ilyen fertőzésekkel szembeni védekezést a megelőzés három oszlopa segíti elő:

 • A higiéniai szabályok fokozott betartatása,
 • a hatékonyan működő orrnyálkahártya,
 • és az immunrendszer erősítésének

Segítségével jelentősen csökkenthetjük gyermekünk náthával való megfertőződésének kockázatát.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Gyermekünk immunrendszere általában jóval gyengébb, mint a mienk, így aztán nem mindegy, hogy hogyan készítjük fel szervezetét az influenza és náthaszezonra!

Alábbi tippjeink abban segítenek, hogy minél kevesebb megbetegedéssel vészelje át gyermekünk ezt az időszakot.

 1. Mivel a kórokozók a szánkon és orrunkon keresztül tudnak legkönnyebben bejutni szervezetünkbe, ezért a lehető legkorábban tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiénés szabályokat! Neveljük rá a kéz minden területét érintő, gyakori szappanos kézmosására, szoktassuk le az orrpiszkálásról és a szájába való nyúlkálásról!
 2. Ügyeljünk arra, hogy ne fertőzzön meg másokat! Tanítsuk meg, hogy köhögni, tüsszenteni zsebkendőbe kell, ha nincs kéznél, akkor pedig a könyökhajlatba, hogy a kézfején keresztül ne adja tovább a vírusokat a többieknek.
 3. Óvodában, iskolában legyen saját pohara, és lehetőség szerint csak abból igyon!
 4. Saját kéztörlőről is gondoskodjunk számára, így kisebb a veszélye, hogy elkap valamit a társaitól!
 5. Ne csak otthon használjunk kézfertőtlenítőt, hanem akár vigyünk be az óvodába, iskolába is.
 6. Erősítsük gyermekünk immunrendszerét egészséges táplálkozással! Egyen sok vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, illetve választhatunk multivitamin készítményeket is, ha szükséges.
 7. Itassunk vele minél több folyadékot!
 8. Mozogjon sokat, sportoljon vagy játsszon a szabadban, hiszen minél jobb a fizikai állapota, annál kisebb a valószínűsége, hogy beteg lesz.
 9. Soha ne engedjük félig vagy frissen gyógyult gyermekünket vissza az óvodába, iskolába! Nem véletlen, hogy a gyermekorvosok is csak a tünetmentesség utáni második, harmadik napon javasolják a visszatérést, ugyanis a lábadozó gyermek még nagyon fogékony az újabb fertőzésekre, és könnyen visszaeshet a betegségbe, illetve megfertőzhet másokat. Ezért a már gyógyultnak látszó gyermekünknek mindig adjunk még pár napot a regenerálódásra!

Mit tegyünk, ha gyermekünk náthás?

Bármennyire is veszélytelennek tűnhet egy nátha vagy megfázás gyermekkorban, eszünkbe se jusson elhanyagolni a kezelését! A náthának ugyanis olyan szövődményei lehetnek, amelyek akár állandó betegségeket is okozhatnak, ilyen például a visszatérő középfülgyulladás, amely akár halláscsökkenést is eredményezhet, vagy a hörghurut, amely görcsös köhögéssel, légzési nehézségekkel járhat. Továbbá a gyakori légúti megbetegedések akár asztma kialakulásához is vezethetnek.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a legenyhébbnek tűnő náthát is megfelelően kezeljük, különös tekintettel az orrváladék ürítésére. A bedugult orr ugyanis nemcsak rossz közérzetet, fejfájást okoz, hanem melegágya lehet a bakteriális felülfertőzésnek.

A hatékony orrtisztítás érdekében először spricceljünk sós tengeri oldatot az orrnyílásokba, majd néhány másodperc múlva kisebb gyermeknél szívjuk le a váladékot orrszívóval, a nagyobb gyermekkel pedig fújassuk ki az orrát úgy, hogy előbb az egyik, majd a másik orrlyukat fogjuk be! Amíg ez nem megy nekik, addig az orrtisztítás módja inkább az orrszívás legyen! Amikor már tiszták az orrjáratok, alkalmazzunk orrsprayt, amely megszünteti az orr nyálkahártyájának duzzanatát, és megvédi a további kiszáradástól. A papírzsebkendőket ezután azonnal dobjuk a szemétbe, és orrfújást követően a gyermek mindig mosson kezet!

fejléc


Ügyeljen arra, hogy gyorsan és hosszan ható orrspray-t válasszon gyermeke számára! A Rhinospray plus 5 percen belül teszi szabaddá a légutakat, mely akár 8-10 órán keresztül is tart, így gyermeke alvás közben is szabadabban lélegezhet. A dekongesztáns orrspray-k hatóanyagai, mint például a Rhinospray plus esetében a tramazolin, gyorsan csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, és ezáltal ismét lehetővé válik az orron keresztül történő légzés. A Rhinospray plus 6 év feletti gyermekeknél alkalmazható, praktikus spray formája kényelmes használatot biztosít, illetve a készítmény nem folyik le a garatba, ami gyermekeknél különösen fontos.

Ahogyan a többi gyógyszer esetében, orrspray-k alkalmazásakor is vegye figyelembe a betegtájékoztatóban leírtakat! 5-7 naposnál hosszabb orrsprayhasználatra általában nincs szükség, és ügyeljen arra, hogy használati ideje ne haladja meg a 7 napot!

Az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrspray mellett az alábbiak is elősegíthetik gyermekünk gyógyulását.

 1. Amint észleljük az első tüneteket, azonnal dugjuk ágyba gyermekünket, a kórokozók elleni harchoz ugyanis sok energiára lesz szüksége. Nyugalomra, melegre és sok alvásra van szüksége, hogy gyorsan leküzdhesse a betegséget.
 2. Itassunk vele sok folyadékot, különösen akkor, ha lázas is, mert az izzadással rengeteg vizet veszít. Mivel a gyermekek testének víztartalma magasabb a felnőttekénél, az ő vízvesztésük veszélyesebb lehet, hiszen könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet.
 3. Ne akarjuk csillapítani a köhögést, kivéve, ha száraz köhögésről van szó. Abban az esetben, ha nem száraz a köhögés, akkorsegítsük elő a nyák és a nyálkahártyát irritáló anyagok kiürítését valamilyen hurutoldóval, például lándzsás útifűvel, izlandi zuzmóval vagy kakukkfű kivonattal!
 4. A tüsszentés, a köhögéshez hasonlóan, a légutak megtisztításának funkcióját tölti be, hiszen a nyálkahártyát irritáló anyagok ennek segítségével távoznak a légutakból.
 5. 5. Szellőztessünk gyakran és párásítsunk, mert a száraz levegő nem tesz jót az orrnyálkahártyának! Ehhez használjunk párásítót is!
 6. 6. Ha a fájdalom- és lázcsillapítás miatt gyógyszerre van szükség, akkor a vény nélkül kapható készítmények közül kizárólag ibuprofen vagy paracetamol (acetaminophen) típusú készítményt adjunk gyermekünknek! Aszpirin alkalmazása tilos, hiszen az arra érzékenyeknél súlyos szövődményt – Reye szindrómát – okozhat, amely máj- és agykárosodáshoz vezethet!
 7. 7. Adjunk a kis betegnek sok C- és E-vitamint tartalmazó gyümölcsöt és zöldséget vagy multivitamint, mert ezek hatékonyan támogatják immunrendszere működését!

Ha gyermekünk lázas, a köhögés mélyebbről jön, a váladék sárgás-zöldessé válik, erőteljes torokfájdalomra vagy fülfájásra panaszkodik, feltétlenül vigyük el a gyermekorvoshoz, mert valószínűleg valamilyen szövődmény alakult ki!

MAT-HU-2300186 (2023.02.21.)