Sanofi

Házi praktikák

A duzzanatcsökkentő orrspray mellett házi praktikák is elősegíthetik a gyógyulást.

Pihenés

Nátha vagy meghűlés idején szervezetünk védekező állásban van. A kórokozók elleni „harchoz” sok energiára van szüksége. Ezért a nyugalom, a meleg és a sok alvás fontos annak érdekében, hogy gyorsan leküzdhessük a náthát és a meghűlést.

Forró fürdő

Egy rövid, forró fürdő nyugtatólag hat, és megemeli a test hőmérsékletét. Ez lendületbe hozza a szervezet védekező erőit. Ügyeljen arra, hogy a fürdést követően ne hűljön le újra azonnal. Tehát öltözzön fel melegen, vagy még jobb, ha ágyba fekszik. A nyugalom kétszeresen is a felépülést szolgálja.

Felszabadult tüsszentés

A kialakuló meghűlést általában gyakori tüsszentés jelzi. A tüsszentés, a köhögéshez hasonlóan, a légutak megtisztításának funkcióját tölti be. Az idegen testek ennek segítségével távoznak a légutakból. Ne fojtsa el a tüsszentést. Érdemes felszabadultan tüsszenteni, egy zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba.

Az orr megfelelő tisztítása

Az orr megfelelő tisztítása hatással van a gyógyulásra. Ha túl erősen fújjuk az orrunkat, akkor igen nagy belső nyomás alakul ki, amely esetleg az orr melléküregeibe préselheti a kórokozókat.

Ezért ügyelni kell az alábbiakra:

  • Ne fújjon orrot túl nagy erővel!
  • Fogja be egyik orrlyukát, oly módon, hogy újját orrcimpájára szorítja, amíg a másik orrlyukát kiüríti!
  • A papírzsebkendőket egyszeri használatot követően azonnal dobja a szemétbe, és orrfújás után mindig mosson kezet!