Sanofi

TIPPEK A NÁTHA MEGELŐZÉSÉRE

A gyermekeknél kialakuló nátha leggyakoribb kiváltó okai a rhinovírusok, amelyek cseppfertőzéssel terjednek. Az ilyen fertőzésekkel szembeni védekezést a megelőzés három oszlopa segíti elő:

Ha gyermekünkkel fokozottan betartatjuk a higiéniai szabályokat, korlátozhatjuk a kórokozókkal való érintkezés mértékét, és így csökkenthetjük a fertőzések veszélyét. A kórokozókkal való érintkezés mindazonáltal nem kerülhető el teljes mértékben. Ilyenkor igen hasznosnak bizonyulnak az orr védekező mechanizmusai. A hatékonyan működő orrnyálkahártya természetes akadályt gördít a kórokozók bejutása elé. Ha ennek ellenére kórokozók támadják meg gyermekünk szervezetét, az erős immunrendszer mégis el tudja hárítani a támadások nagy részét.

Tehát a „megelőzés három oszlopa":

 • a higiéniai szabályok fokozott betartatása,
 • a hatékonyan működő orrnyálkahártya,
 • és az immunrendszer erősítésének

segítségével jelentősen csökkenthetjük gyermekünk náthával való megfertőződésének kockázatát.

JÓTANÁCSOK A NÁTHA ÉS AZ INFLUENZA MEGELŐZÉSÉRE


Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a nátha és az influenza legjobb kezelése a megelőzés. Gyermekünk immunrendszere általában jóval gyengébb, mint a mienk, így aztán nem mindegy, hogy hogyan készítjük fel szervezetét az influenza és náthaszezonra! Alábbi tippjeink abban segítenek, hogy minél kevesebb megbetegedéssel vészelje át gyermekünk ezt az időszakot.

 • Szánkon és orrunkon keresztül tudnak legkönnyebben bejutni a kórokozók a szervezetünkbe, ezért a lehető legkorábban tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiénés szabályokat! Neveljük rá a kéz minden területét érintő gyakori szappanos kézmosására, szoktassuk le az orrpiszkálásról és a szájába való nyúlkálásról!
 • Arra is ügyeljünk, hogy másokat se fertőzzön meg: tanítsuk meg neki, hogy köhögni, tüsszenteni zsebkendőbe kell, ha nincs kéznél, akkor pedig a könyökhajlatba, hogy a kézfején keresztül ne adja tovább a vírusokat a többieknek.
 • Óvodában, iskolában legyen saját pohara, és lehetőség szerint csak abból igyon!
 • Saját kéztörlőről is gondoskodjunk számára, így kisebb a veszélye, hogy elkap valamit a társaitól!
 • Ne csak otthon használjunk kézfertőtlenítőt, hanem akár vigyünk be az óvodába, iskolába is.
 • Erősítsük gyermekünk immunrendszerét egészséges táplálkozással! Egyen sok vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, illetve választhatunk multivitamin készítményeket, ha szükséges.
 • Itassunk vele minél több folyadékot, hogy szervezete erősebb legyen, így ugyanis könnyebben fog megbirkózni a kórokozókkal!
 • Mozogjon sokat gyermekünk! Sportoljon vagy játsszon a szabadban, hiszen minél jobb a fizikai állapota, annál kisebb a valószínűsége, hogy beteg lesz.
 • Soha ne engedjük félig vagy frissen gyógyult gyermekünket vissza az óvodába, iskolába! Nem véletlen, hogy a gyermekorvosok is csak a tünetmentesség utáni második, harmadik napon javasolják a visszatérést, ugyanis a lábadozó gyermek még nagyon fogékony az újabb fertőzésekre, és könnyen visszaeshet a betegségbe, illetve megfertőzhet másokat. Ezért a már gyógyultnak látszó gyermekünknek mindig adjunk még pár napot a regenerálódásra!


SAHU.RHIN.17.08.0472 (2017.09.29.)