Sanofi

NÁTHA VAGY INFLUENZA?

Ezt bizony elsőre nem mindig könnyű eldönteni, pedig fontos lenne, mert a nátha és az influenza másféle kezelést igényelhet. Az alább összefoglalt jellemzők segítenek megkülönböztetni a szülőknek a kétféle betegséget.

Ha influenzás a gyermekünk, akkor a legárulkodóbb tünet a gyakori és magas láz, az erős fejfájás, a kínzó végtag- és izomfájdalom, ami miatt arra panaszkodik, hogy mindene fáj. Szintén jellemző tünet a hidegrázás, a kaparó, száraz, esetenként hurutos köhögés. Ritkábban panaszkodik az influenzás gyermek orrdugulásra, és torokfájásra, mint például nátha esetén.

Az influenza rendkívül fertőzőképes, így bárki, tehát a közösségbe még nem járó gyermek is nagy eséllyel elkaphatja, ha nem kapott időben védőoltást.

Influenzánál első körben csak tüneti kezelést – szükség esetén orrspray, lázcsillapító és vitaminok – kell alkalmazni, ha kialakul a bakteriális felülfertőzés, antibiotikumot írhat fel gyermekorvosunk.

Az influenza szövődményeként gyermekeknél bakteriális felülfertőződés, illetve a magas láz miatt az arra hajlamos gyermeknél ritkábban lázgörcs is kialakulhat.

Az influenzát az általános higiéniai szabályok betartása mellett megelőzni oltással is lehet, ez utóbbi például a felnőttekénél gyengébb immunrendszerrel rendelkező gyermekek esetében kifejezetten ajánlott is.

A nátha legjellemzőbb tünetei a hőemelkedés (magas láz csak ritkán fordul elő), az erős torokfájás, a torokkaparás, az erős száraz vagy mélyről jövő, hurutos köhögés, a gyakori tüsszentés, az orrdugulás és az orrfolyás, a szemváladékozás, valamint elsősorban az eldugult orr miatt kialakuló fejfájás. A végtag- és izomfájdalom nem jellemző erre a betegségre.

Általában közösségbe járó gyermekek kapják el, különösen a kezdeti időszakban nem ritka, hogy egy szezonban akár nyolcszor-tízszer is megfertőződik gyermekünk.

Nátha esetén is a tüneti kezelés – orrspray, lázcsillapító, köptető és vitaminok – az elsődleges, és csak felülfertőződés esetén fog antibiotikumos kezelést javasolni orvosunk.

Szövődményei bakteriálisak, illetve különböző felső légúti betegségek, például fülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás lehetnek.

Megelőzni csak a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehet, védőoltás ugyanis nem létezik ellene.

SAHU.RHIN.17.08.0472 (2017.09.29.)