Sanofi

MITŐL LESZ BETEG GYERMEKÜNK?

Több száz vírus fenyegeti a gyermekeket


A meghűlésnek nevezett megbetegedés tulajdonképpen vírusfertőzés: elképesztően nagy, kétszáz körüli azon rhinovírusok száma, amelyek megfázást, náthát, vagyis orrnyálkahártya-gyulladást okoznak. Ezek az év minden szakában körülöttünk vannak, a levegőben, a tárgyakon, tehát bárki, bármikor találkozhat velük. Gyermekeink különösen sok veszélynek vannak kitéve, hiszen sokszor még nem tudják betartani a higiéniai szabályokat, így az óvodában, iskolában általuk használt tárgyak gyakrabban lehetnek fertőzöttek. Ráadásul náluk még a testi kontaktus is szorosabb, mint a felnőtteknél, így egyetlen náthás gyerek akár az egész csoportot vagy osztályt végigfertőzheti.

Ellentétben például a jóval kevesebb variánssal megjelenő influenzavírussal, a náthavírus-fertőzés lezajlása nem jelent védettséget az azt okozó vírusokkal szemben: évente többször is áteshet gyermekünk a náthán, de ha mindig másik fajtával fertőződik meg, bármikor találkozhat olyannal, amelyikkel szemben nincs védettsége. Leggyakrabban a beszívott levegővel, cseppfertőzéssel lehet elkapni, a beszélő, tüsszentő vagy köhögő beteg közvetlen környezetében. Azonban a nyálból, orrváladékból származó, kórokozókkal teli cseppecskék le is rakódnak a fertőzött gyermek környezetében lévő tárgyakra, illetve az általa, mosatlan kézzel megfogott használati eszközökre, így a fertőzés forrásai lehetnek például a játékok, edények, evőeszközök, mosdók, asztalok, padok, kéztörlők stb. is.

Kánikulában is meg lehet fázni

Hogy a meghűlést nem feltétlenül a hideg okozza, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legforróbb nyárban is náthás lehet gyermekünk. Több oka van annak, hogy mégsem ez a megfázás legjellemzőbb időszaka: egyrészt a vírusoknak a nyári forróságnál jobban kedvez a téli-tavaszi nyirkos, hűvösebb, ködös időjárás, másrészt gyermekünk szervezetét, immunrendszerét a hideg, a fényhiány, a kevesebb vitamin stb. a téli hónapokban legyengíti, védtelenebbé teszi. A fűtött, rosszul szellőztetett helyiségekben a légutak nyálkahártyái könnyebben kiszáradnak, ami szintén rontja a védekezőképességet, ráadásul zárt légtérben, így például az óvodai csoportokban vagy az osztályteremben a fertőzés esélye is megnő.

A hideg önmagában nem okoz betegséget, különösen nem, ha megfelelően, rétegesen öltöztetjük gyermekünket, és fizikai felkészültségére is figyelmet fordítunk. Az elégtelen ruházat, átnedvesedett cipő, stb. azonban a test lehűlését okozza: a végtagok vagy egyes szervek hajszálerei összehúzódnak, a keringés, ezzel a sejtek oxigénellátása romlik, így a szervezet ellenálló-képessége gyengül, védtelenebbé válik a kórokozókkal szemben. Emellett a nyálkahártyák fertőzéssel szembeni ellenálló-képessége is csökken hideg hatására, tehát a hűvös idő és a megfázás között van kapcsolat. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő öltözék kiválasztása, a szervezet felkészítése az őszi-téli hónapokra.

SAHU.RHIN.17.08.0472 (2017.09.29.)