Sanofi

MIT TEGYÜNK, HA GYERMEKÜNK NÁTHÁS?


GYÓGYSZERTÁRI SEGÍTSÉG

Az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrspray-k megkönnyítik gyermekünk lélegzését, ha bedugul az orra. Az ilyen orrspray-k hatóanyagai, mint például a Rhinospray plus esetében a tramazolin, gyorsan csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, és ezáltal ismét lehetővé válik az orron keresztül történő légzés. Ügyeljen arra, hogy gyorsan ható és hosszú hatásidejű orrspray-t válasszon gyermeke számára! A Rhinospray plus 5 percen belül teszi szabaddá a légutakat, mely akár 8-10 órán keresztül is tart. Így alvás közben is szabadabban lélegezhet gyermeke, és nappal kevesebbszer kell használnia az orrspray-t.

Praktikus spray formájának köszönhetően kényelmesen alkalmazható, illetve nem folyik le a garatba, ami gyermekeknél különösen fontos.

A Rhinospray plus 6 év feletti gyermekeknél biztonságosan és kényelmesen alkalmazható.

5-7 naposnál hosszabb használatra általában nincs szükség. Az orrspray használati ideje ne haladja meg a 7 napot!

Az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrspray mellett az alábbiak is elősegíthetik gyermekünk gyógyulását.

  • Amint észleljük gyermekünkön az első tüneteket, azonnal dugjuk őt ágyba, a kórokozók elleni harchoz ugyanis sok energiára van szüksége. Ezért a nyugalom, a meleg és a sok alvás fontos annak érdekében, hogy gyorsan leküzdhesse a náthát és a meghűlést.
  • Itassunk sok folyadékot gyermekünkkel, különösen akkor, ha lázas is, mert az izzadással rengeteg vizet veszít. Mivel a gyermekek testének víztartalma magasabb a felnőttekénél, az ő vízvesztésük veszélyesebb lehet, hiszen könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet.
  • Ne akarjuk csillapítani a köhögést, kivéve, ha száraz köhögésről van szó, mert ilyenkor a köhögés célja a nyák és a nyálkahártyát irritáló anyagok kiürítése! Ezt viszont segítsük elő valamilyen hurutoldóval, például lándzsás útifűvel, izlandi zuzmóval vagy kakukkfű kivonattal!
  • A tüsszentés, a köhögéshez hasonlóan, a légutak megtisztításának funkcióját tölti be, hiszen a nyálkahártyát irritáló anyagok ennek segítségével távoznak a légutakból. Vegye rá gyermekét, hogy tüsszentsen felszabadultan egy zsebkendőbe.
  • Szellőztessünk gyakran a betegszobában, és párásítsuk a levegőt, mert a száraz levegő nem tesz jót az orrnyálkahártyának! Kezeljük gyermekünket naponta többször a szája és orra elé tartható inhalátorral vagy használjunk párásítót is!
  • Ha a fájdalom- és lázcsillapítás miatt gyógyszerre van szükség, akkor a vény nélkül kapható készítmények közül, kizárólag ibuprofen vagy paracetamol (acetaminophen) típusú készítményt adjunk gyermekeknek! Aszpirint tilos a gyermeknek adni, az arra érzékenyeknél ugyanis súlyos szövődményt – Reye szindrómát – okoz, amely máj- és agykárosodáshoz vezethet!
  • A betegség alatt adjunk gyermekünknek valamilyen probiotikumot is, mert segítségével gyorsabban rendeződik a bélflóra, és lerövidíthető a betegség lefolyása. A bélflóra helyreállítása azért kulcskérdés, mert az az immunrendszerrel összefüggésben van.
  • Adjunk viszont sok C- és E-vitamint, illetve béta-karotint tartalmazó gyümölcsöt és zöldséget vagy multivitamint a kis betegnek, mert ezek hatékonyan támogatják immunrendszere működését!
  • Ha gyermekünk lázas, a köhögés mélyebbről jön, a váladék sárgás- zöldessé válik, erőteljes torokfájdalomra vagy fülfájásra panaszkodik, feltétlenül vigyük el a gyermekorvoshoz, mert valószínűleg valamilyen szövődmény alakult ki!

MIÉRT FONTOS A GYERMEKKORI NÁTHA MEGFELELŐ KEZELÉSE?


Bármennyire is veszélytelennek tűnik egy nátha vagy megfázás gyermekkorban, eszünkbe se jusson elhanyagolni kezelését! A náthának ugyanis olyan szövődményei – pl. melléküreg- és középfülgyulladás, hörghurut vagy tüdőgyulladás – lehetnek, amelyek akár állandó betegségeket is okozhatnak. Ilyen például a visszatérő középfülgyulladás, amely akár halláscsökkenést is eredményezhet, vagy a hörghurut, amely görcsös köhögéssel, légzési nehézségekkel járhat. A gyakorta ismétlődő légúti megbetegedések, amelyek először a nyálkahártyát károsítják, majd a hörgőkben indítják el a krónikus gyulladásos folyamatot akár asztma kialakulásához is vezethetnek.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a legenyhébbnek tűnő náthát is megfelelően kezeljük, különös tekintettel az orrváladék ürítésére, bármennyire is tiltakozik ellene gyermekünk. A bedugult orr ugyanis nem csak rossz közérzetet, fejfájást okoz, hanem melegágya lehet a bakteriális felülfertőzésnek.

A hatékony orrtisztítás érdekében először spricceljünk sós tengeri oldatot az orrnyílásokba, majd néhány másodperc múlva kisebb gyermeknél szívjuk le a váladékot orrszívóval, a nagyobb gyermekkel pedig fújassuk ki az orrát úgy, hogy előbb az egyik, majd a másik orrlyukat fogjuk be! Fontos tudni, hogy körülbelül 5-6 éves kortól képesek a gyerekek hatékonyan kifújni az orrukból a váladékot, nem csak az orrjáratok elejéből, hanem a hátsó, orrgarati részből is, amely lényeges a szövődmények elkerülése érdekében. Amíg ez nem megy nekik, addig az orrtisztítás módja inkább az orrszívás legyen. Amikor már tiszták az orrjáratok, alkalmazzunk orrsprayt, amely megszünteti az orr nyálkahártyájának duzzanatát, és egyúttal megvédik a további kiszáradástól is.

A papírzsebkendőket egyszeri használatot követően azonnal dobjuk a szemétbe, és orrfújás után a gyermek mindig mosson kezet!

SAHU.RHIN.17.08.0472 (2017.09.29.)