Sanofi

HITEK ÉS TÉVHITEK

Míg egy felnőtt átlagosan egy vagy két alkalommal, addig egy gyermek akár nyolcszor-tízszer is elkaphatja a náthát egy esztendő alatt. Ilyenkor általában vírusfertőzésről van szó, amely körülbelül egy hétig tart, ha azonban szövődmények is kialakulnak, akkor akár több hétig is tarthat a betegség. A nátha legtöbbször ártalmatlan lefolyású, de számos olyan tünettel jár együtt, amelyek jelentős mértékben megnehezítik gyermekünk mindennapjait. Nem csak fizikailag érzi kellemetlenül magát ilyenkor, de hangulata és életkedve is megsínyli ezt az időszakot.

HITEK ÉS TÉVHITEK A NÁTHÁVAL KAPCSOLATBAN

Hiába gyakori gyermeknél és felnőtteknél a nátha, még mindig számos olyan tévhit övezi, amely megnehezíti a betegség megelőzését, illetve a belőle történő felgyógyulást. Íme, a leggyakoribbak.

A felső légúti betegségek csak hideg, csapadékos időben fordulnak elő – Nem igaz

Bár valóban ősztől tavaszig a leggyakoribbak ezek a betegségek, száraz, meleg időben is gyakran náthás lehet gyermekünk, például olyankor, amikor szervezete nagy hőmérsékletkülönbségeknek van kitéve, legyen szó légkondicionáló használatáról vagy a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti jelentős ingadozásról.

Ha gyermekünk sok fagyit eszik, gyakrabban lesz náthás – Nem igaz

A nátha kialakulásához nincs köze annak, hogy gyermekünk hideg dolgokat eszik vagy iszik, mivel a náthát leggyakrabban vírusok okozzák. A fagylalttól, hideg italoktól inkább akkor érdemes tiltani gyermekünket, ha érzékeny a torka.

Nem csak influenza, hanem nátha ellen is védekezhetünk védőoltással – Nem igaz

Míg az előbbit az influenzavírus különböző változatai okozzák, és van ellene védőoltás, addig az utóbbi kialakulásáért leggyakrabban az úgynevezett rhinovírusok okolhatók, oltani pedig nem lehet ellene.

A náthából hét-tíz nap alatt lehet felgyógyulni – Részben igaz

A vírusos eredetű nátha általában hét-tíz nap alatt múlik el, ha azonban bakteriális felülfertőzés jön létre, olyan szövődmények is kialakulhatnak gyermekünknél, mint az orrmelléküreg-gyulladás, a légcső- vagy hörghurut illetve a tüdőgyulladás, amelyekből sokszor akár hetekig is eltart a felgyógyulás.

Nátha ellen leghatékonyabb kezelés az antibiotikum kúra – Nem igaz

Influenza és nátha esetén is tüneti kezelést kell alkalmazni! Felülfertőződés esetén érdemes orvoshoz fordulni.

A nátha kezelésekor nem kell külön foglalkoznunk az orrdugulással – Nem igaz

A nátha tüneti kezelésénél nagyon lényeges az orrban lévő váladék oldása és eltávolítása, az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése és az orrmelléküregek szabaddá tétele. Ha ugyanis bedugul gyermekünk orra, optimális közeg jön létre a kórokozók szaporodására és a szövődmények kialakulására. Emellett már néhány órás orrdugulás után kiszárad az orr, torok- és fejfájás jelentkezhet, amely tovább rontja amúgy is nyűgös gyermekünk közérzetét, aki ráadásul éjszaka sem tudja kipihenni magát, mert nem kap az orrán át levegőt. Ezért fontos az orrdugulás okának tisztázása és az orrlégzés mielőbbi helyreállítása.

SAHU.RHIN.17.08.0472 (2017.09.29.)