Sanofi

Illóolajokkal az orrdugulás ellen

Aki szippantott már kámforos balzsamba, tudja, milyen érzés: mintha kellemes, hűvös nyíl hatolna légutainkba, hogy azok érezhetően kitáguljanak, utat engedve a friss levegőnek. Mit köszönhetünk a természet adta orrdugulás elleni szereknek?

Természetes és kíméletes illóolajok…

Főként különböző terpén típusú vegyületek keverékei. Először is, mit tud a kámfor? Az Indiában, Japánban és Tajvanon élő sudár örökzöld, a Babérfélékhez tartozó kámforfa (Cinnamomum vagy Camphora Nees) törzséből, ágaiból, kérgéből és gyökeréből desztillálással készítenek illóolajat. A levelekből tisztítással nyert hatóanyagok legnagyobb hányada a kámfor, a fából pedig szafrol nyerhető. A kámfor serkenti a keringést, az idegrendszeri működést, gyulladás- és görcsoldó, emésztést segítő, parazitaölő szer. A keleti orvoslásban a bronchitistől kezdve a sebgyógyuláson, asztmán, menstruációs görcsökön át a köszvényig sokmindenre javasolták, főként külsőleg.

 

Az eukaliptuszolaj az Indonéziában honos mirtuszfélékhez tartozó remek fájú örökzöld eukaliptuszból (Eucalyptus globulus) nyerhető. Számtalan fajtája közt cserjeszerű, de csaknem 100 méteres fa is található, de főként mégis azt az egyet használják, melynek olajában a legnagyobb, 60-80 százalékos az eukaliptol vagy 1,8-cineol hatóanyag aránya. Az illóolaj a leveleken található mirigyekből távozik a külvilágba, s már a fák közelében igazolható fertőtlenítő hatása. Az értékes olajat a fiatal hajtásokból és levelekből nyerik. Egy liter illóolaj előállításához 50 kilónyi leveles ágat kell gyűjteni. 1788 óta Európa is otthont ad a fának, illóolaját dél-európai ültetvények adják. Illata erős, fajtától függően citromostól csípősig sokféle lehet. Belélegezve sok fajta légúti bajra jótékony hatású. Fertőtlenít, lázat, fejfájást, reumás panaszokat csillapít. Frissít, segíti a légzést és az agy oxigénellátását. Mindazonáltal lehetnek mellékhatásai, ezért óvatosan kell adagolni.1 ,2, 3 Asztmások és kisgyermek közvetlenül nem használhatják.

 

A természetes mentol - L-menthol, levomenthol vagy levomentholum - egy gyűrűs monoterpén-alkohol, a Mentafélék nemzetségének valamennyi tagjában előfordul. A fodormentából készült illóolaj legfőbb alkotója és hatóanyaga, de immár szintetikusan is előállítható. Vízben oldhatatlan, alkoholban és néhány olajban viszont jól oldódik. Kámforral, és más alkoholokkal folyékony elegyet alkot. Külsőleg alkalmazva vagy beszippantva hűsítő, nagyobb koncentrációban enyhén melengető, égető érzésig fokozható, viszketést és fájdalmat csökkentő, valamint fertőtlenítő és görcsoldó hatása ismert. A meghűléses náthák bevált ellenszere. Időközben hatásmechanizmusára is fény derült. A hűsítő érzést nem egyszerűen az alkohol elpárolgása kelti. A mentol molekulája az idegrendszer szabadon végződő rostjainak végén, afféle hidegérző receptorokhoz kötődik. Hasonlóan kelt ingerületet, mint a csípős paprika kapszaicin molekulája, ami azonban ellenkezőleg, melegérzetet kelt.

A győztes hármas

Számos gyógynövény hatóanyagai gyógyítják a náthát, és kiváló gyulladásgátló hatással rendelkeznek, a leghatékonyabb illóolaj- és hatóanyaghármas mégis az eukaliptol-mentol-kámfor trió. Az illóolaj keverékről kimutatták, hogy rhinitises betegeknél egyértelműen javítja a légzést, megvédi az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, nem veszélyezteti csillós hámját, hosszabb távon alkalmazva sem veszti hatását, és nem okoz mellékhatásként orrdugulást.4 ,5Az illóolajok az orrváladék mukopoliszacharid összetevőinek lebontásával a nyálka oldását segítik elő, azaz megakadályozzák az orrváladék besűrűsödését, így az orrjáratok könnyebben tisztíthatók. Különösen elalvás előtt fontos, hogy az orrlégzés útja tiszta, átjárható legyen. 3-5 éves korig kisgyermekeknek nem ajánlott, de a szobában, esetleg az ágyneműn elhelyezett egy-egy csepp (inkább mentolmentes) illóolaj-keverék jótékony hatását nekik sem kell nélkülözniük.
Figyelem: számos illóolaj nem alakalmas a csecsemők és kisgyermekek esetében történő alkalmazásra!

 

A Rhinospray plus a tramazolin hatóanyagon kívül mindhárom fent említett illóanyagot tartalmazza. Ezért nem csak az orrdugulásra hat, hanem illóanyagai révén kényezteti az orrot és friss, tiszta, hűs érzést nyújt.