Sanofi

Az allergiás nátha előfordulása Magyarországon

Információk az allergiáról

Az allergiás nátha hazai előfordulásával kapcsolatban nehéz pontos adatokhoz jutni. Ennek oka, hogy a betegség tünetei egy betegnél is igen változó súlyosságúak lehetnek, az ebben szenvedőknek pedig csak egy része fordul orvoshoz panaszaival. Ráadásul az orvosi segítséget kérőkről nincs központi nyilvántartás, mivel az allergiás rhinitis nem tartozik a kötelezően bejelentendő betegségek közé.

 

Különböző felmérések alapján Magyarországon a népesség körülbelül 25 százalékát érinti az allergiás nátha, s így mintegy két és fél millióra teszik a betegek számát. Ugyanakkor jellemzően alulkezelt betegségről van szó, jelentőségét és veszélyét gyakran nem ismerik fel. Így például e két és fél millió betegből mindössze körülbelül 320 ezer embert kezelnek, holott a betegek 45 százaléka az allergia közepesen súlyos vagy súlyos tüneteitől szenved. 5 A betegség leggyakrabban iskolás vagy fiatal felnőttkorban alakul ki: a tünetek körülbelül nyolcvan százalékban húsz éves kor alatt kezdődtek. Serdülőkorig a fiúk a lányoknál valamivel gyakrabban szenvednek allergiás náthában, de ez a tendencia a pubertás során megfordul, felnőttkorra pedig inkább a nőknél lesz gyakoribb a betegség. Emellett gyakrabban fordul elő a városban élőknél, mint a falusiaknál, és többször alakul ki a jobb szociális körülmények között élőknél, mint a szegényebbeknél.

 

Az allergiás rhinitis nem csak a betegek életminőségét rontja, s mindennapi életét keseríti meg, hanem a társadalom számára is drága betegség a gyógyszerekre fordított kiadások és a betegség miatt kiesett munkaidő és a csökkent munkahelyi teljesítmény következtében.