Sanofi

Kislexikon

Allergén
Az allergiás reakciókat kiváltó anyagok (pl. pollen, háziporatka, állati szőrök, penészgombaspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.). A közhiedelemmel ellentétben nem maguk az allergének betegítenek meg bennünket, hanem a szervezetünk által ezekre adott immunválasz.

 

Allergia
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen válaszreakciót nem váltanak ki a szervezetből.

 

Allergiás rhinitis
Az allergiás rhinitis (allergiás nátha) a szervezetnek a környezet allergénjeire adott túlérzékeny válaszreakciója. Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya duzzadásos betegsége, tünetei közé az orrviszketés, a tüsszögés, az orrfolyás és az orrdugulás tartoznak.

 

Anafilaxiás sokk
A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás sokk, amelyet pl. darázscsípés, penicillin okozhat, s amely csalánkiütést, majd hirtelen elsápadást, az arc és nyak megduzzadását, nehézlégzést, fulladást, továbbá vérnyomásesést, rendellenes szívműködést, halált okozhat. Kialakulásának gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni.

 

ARIA jelentés
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésének eredménye¬képpen Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) címmel 2001-ben megje¬lent, és több alkalommal frissített diagnosztikus és terápiás út¬mutató, amely összefoglalja az allergiával és az asztmával kapcsolatos tudnivalókat.

 

Asztma
Az asztma a légutak gyulladásából fakadó krónikus betegség. A gyulladás nyomán a légutak érzékenyen reagálnak azokra az anyagokra, amelyekre allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják tüdőnket. A tüdő teljesítőképességét véglegesen csökkenti a hörgők falának megvastagodásával és a hörgők belsejét bélelő hám alatti kötőszövet felszaporodásával járó szöveti átépülés, ami már nem sokkal a betegség tüneteinek kezdete után elkezdődhet. Emiatt a tüdő működése (légzésfunkció) az enyhe tünetek mellett is gyorsan romolhat. Ha a szöveti átépülés nem következik be, akkor akár súlyos rohamok mellett is kielégítő marad a légzésfunkció.