Sanofi

ORR-ÉS MELLÉKÜREG GYULLADÁS

Nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül, a bedugult orrot hiába fújjuk, nem ürül, nincs megkönnyebbülés. Ismerős, ugye?
De vajon mi okozza?

Az orrdugulás panaszát számos kiváltó ok előidézheti. A levegő útját állhatja orrpolip vagy egyéb veleszületett, netán daganat nyomán létrejött akadály, szerzett sérülés.

Leggyakoribb oka azonban kétségtelenül a rhinitis, az orrnyálkahártya gyulladása nyomán kialakult duzzanat, ami legtöbbször a különböző rhinovírusok okozta nátha vagy allergiás nátha tünete. Ezek a betegségek súlyosbodva arcüreg-, illetve orrmelléküreg-gyulladássá alakulhatnak. Magyarországon évente a népesség 30-40 százaléka betegszik meg valamilyen náthában, és minden hatodik-hetedik ember küzd az allergia vagy a szénanátha (rhinitis allergica) tüneteivel.

fejléc

A náthás megbetegedések során jelentkező orrdugulásért nem egyszerűen a bőségesen termelődő orrváladék, hanem főként az orrnyálkahártya duzzanata felelős. Az orrnyálkahártya hengerhámjának feladata, hogy kivonja a beszippantott levegőből a száraz részecskéket, apró csillószőrei pedig kifelé tessékelik az élő és élettelen betolakodókat, kórokozókat. Az ezek eltávolítására tett kísérlet része az időnkénti reflexes tüsszentés és az orrnyálkahártya bőséges váladéktermelése.

MAT-HU-2300186 (2023.02.21.)