Sanofi

A MEGFÁZÁS LEFOLYÁSA, MEGELŐZÉSE ÉS KEZELÉSE

Mit árul el a váladék? Milyen szövődményektől kell tartanom? Hogyan segíthetek magamon, ha már bekövetkezett a baj?

Ha az orrból vízszerű (szerózus) váladék kezd csöpögni, az annak a jele, hogy a tisztogatás nem sikerült teljesen, és orrunkban megtelepedtek a náthát okozó részecskék, az allergén anyagok, vagy épp a cseppfertőzéssel odakerült rhinovírusok, baktériumok.

A fokozott váladékozás egyik kiváltó oka lehet, hogy az orrnyálkahártya, ami sűrű hajszálérhálózatának köszönhetően kifejezetten bőséges vérellátással rendelkezik, vérrel telítődik. A helyi, idegrendszeri szabályozás alatt lévő vérnyomásviszonyok miatt a kanyargós kis vénák itt könnyen megtelhetnek vérrel, és megduzzadnak, ami orrnyálkahártya-gyulladására, rhinitisre utal.

Az orrjáratok elzáródása következtében képtelenek leszünk az orrunkon át venni a levegőt, és megjelenik a jellegzetes „dáthás” beszédhang, amely a „dáthás dudulás” megszűnéséig velünk marad. Azonban több ez, mint kellemetlenség, mert az orr funkcióinak kiesése súlyos szövődményeket eredményezhet.

Amikor az orr eldugul, a szájüreg nem tudja átvenni levegő felmelegítésének és megszűrésének feladatát, így a hideg levegő akadály nélkül éri el az érzékeny légcsövet, és a fertőzés veszélye is nő.

Látszólag csak kényelmi szempont, hogy eldugult orral, nyitott szájjal nem lehet igazán mélyen, pihentetően aludni. Aki pedig nyugtalanul tölti az éjszakát, az másnap erőtlenül, fáradtan ébred, teljesítménye és ellenálló-képessége csökken. A kiszáradt száj- és garatnyálkahártya pedig jelentősen csökkenti a terület védelmi rendszerének hatékonyságát, vagyis a baktériumok könnyen megtelepednek. Ilyenkor aztán „kapar” a torkunk, fáj a mandulánk, vagyis az eredetileg csak az orrnyálkahártyát érintő gyulladás tovább húzódik más légzőszervekre is.

Továbbá, a duzzadt orrnyálkahártya elzárja az arc- és homloküregekből távozó váladék útját, így az megreked. Az itt mindig megtalálható baktériumokkal könnyen felülfertőződhet és az egyszerű nátha szövődményeként a nagyon fájdalmas arcüreg-, vagy homloküreg-gyulladás jöhet létre.

fejléc

Fontos az „elhárítás”

A nátha lényegében magától elmúlik, de tüneteinek enyhítésére minden tőlünk telhetőt meg kell tenni – nemcsak a jobb közérzet, hanem a gyógyulás és a különböző fertőzések megelőzése érdekében is.

Első lépésként próbáljuk meg kidugítani az orrot: igyekezzünk eltávolítani az orrváladékot, próbáljuk meg csökkenteni az orrnyálkahártya duzzanatát! Ha az orrjáratok átjárhatók, akkor a belélegzett levegő szűrve, felmelegítve a gégén át a légcsőbe jut, majd onnan a tüdőbe, ez pedig a legjobb védelem a légúti megbetegedéseket okozó kórokozók ellen.

Ha az orr el van dugulva, a szájon keresztüli légvétel néhány óra alatt az orrnyálkahártya és a légutak kiszáradását, köhögést, fejfájást, valamint további bajokat is okozhat. Az orrdugulás lezárhatja továbbá az orrmelléküregeket, a garat és középfül közötti Eustach-kürtöt, ami középfülgyulladáshoz is vezethet.

Kezdjük az alapokkal! A helyes orrfújást már gyerekkorban meg kell tanítani, és felnőttkorban is ezt kell alkalmazni: ennek lényege, hogy egyszerre csak az egyik orrlyukat szabad befogni, és a nagy erejű „trombitálás” helyett inkább többszöri kisebb fújásokkal tisztítsuk meg a járatokat! Érdemes szem előtt tartani, hogy a helytelen orrfújás-technika középfül-gyulladást is okozhat, mivel a túl erős orrfújással a fülkürtökön keresztül erősen fertőző orrváladékot préselhetünk a középfülbe.

A kellemetlen tüneteket úgy lehet elkerülni, ha az orrnyálkahártya-gyulladás idején nagy gondot fordítunk az orrjáratok rendszeres, hatékony és kíméletes megtisztítására, illetve a gyulladt nyálkahártya lelohasztására gyulladáscsökkentő hatású készítményekkel.

Az orrnyálkahártya-gyulladás gyógyításában nélkülözhetetlen a megfelelő orrcsepp vagy orrspray használata, amely megakadályozza az orrváladék besűrűsödését és segíti megszüntetni az orrnyálkahártya duzzanatát.

Mivel a nyálkahártya duzzanatának csökkentése önmagában még csak félsiker, a legjobb választás egy olyan készítmény, amely nemcsak a hatóanyagot tartalmazza, hanem más olyan anyagokat is, amelyek növelik a biztonságunkat és komfortérzetünket. Ilyenek lehetnek például az illóolajok. Az egyik legjobb ilyen olaj az eukaliptusz illóolaj. Sokszor találunk még az orrspray-kben vagy az orrcseppekben kámfort vagy mentolt is, melyek kellemes, hűs érzetet keltenek.

MAT-HU-2300186 (2023.02.21.)