Sanofi

AZ ALLERGIÁS TÜNETEK CSÖKKENTÉSE ÉS KEZELÉSE

Allergiásként is tehetünk az ellen, hogy könnyebbé tegyük az ezzel járó mindennapokat.

AZ ALLERGIA OSZTÁLYOZÁSA

Az allergiás náthát a tünetek hossza szerint osztályozzuk. Az egész éven át tartó nem szezonális (például házipor, toll vagy állatszőr által kiváltott) és évszakokhoz kötött szezonális (virágporok vagy gomba spórái által kiváltott) allergiát különböztetünk meg.

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére betegséget súlyossági fok szerint is osztályozzuk megkönnyítve ezzel a kezelését. Enyhe lefolyásúnak tekintjük, ha nincs alvászavar, a betegség nem akadályozza a mindennapi aktivitást, a sportot és a pihenést, illetve nem rontja a munkahelyi vagy iskolai teljesítményt. Súlyosabb, ha az allergiás nátha tünetei jelentős panaszokat, életminőség romlást okoznak a betegeknek.

AZ ALLERGIÁS TÜNETEK KIALAKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE

Az allergia elleni küzdelem első lépése a tüneteket kiváltó allergének beazonosítása, és lehetőség szerint a velük való érintkezés elkerülése.

Pollenallergia esetén

 1. Figyeljük a pollen-előrejelzést!
 2. Maradjunk a lakásban, amikor magas a pollenkoncentráció, és otthonunkat csak hajnalban vagy kora este szellőztessük, ilyenkor van ugyanis a legkevesebb pollen a levegőben!
 3. Mossunk gyakrabban, akár minden este hajat és cseréljük a szokásosnál sűrűbben ágyneműnket!
 4. Autózás közben ne tekerjük le az ablakot, különösen akkor ne, ha mi vezetünk! Használjuk a légkondicionálót!
 5. A szabadban mindig viseljünk napszemüveget! Ez ugyanis nem csak a káros napsugaraktól, hanem a pollenektől is védi szemünket.
 6. A kertben gyomtalanítsunk, válasszunk olyan fajokat, amik nem okoznak allergiát! Növények gondozásakor viseljünk kesztyűt, fűnyíráskor pedig maszkot, védőszemüveget! A munka végeztével hagyjuk a ruhánkat a lakáson kívül, rögtön zuhanyozzunk le és mossunk hajat.
 7. Gondosan válogassuk meg ételeinket! A pollenallergiával sokszor bizonyos ételekre, élelmiszerekre való túlérzékenység is együtt jár: ez az úgynevezett keresztallergia. Érdemes utánanézni, hogy mely pollenallergiához mely keresztallergia tartozik.
 8. Szokjunk le a dohányzásról, mivel a dohányzás felerősítheti az allergiás reakciókat!

Házipor allergia esetén

 1. Kerüljük a szövetkárpitok használatát és csökkentsük a porfogó tárgyak számát a lakásban!
 2. Cseréljük gyakran ágyneműnket!
 3. Alkalmazzunk korszerű atka-ellenes szereket!

Penészallergia esetén

 1. Mosás után azonnal vegyük ki a ruhát a mosógépből, és mielőtt a szekrénybe elpakoljuk, gondosan szárítsuk és szellőztessük ki a nedves ruhát, cipőt, mert megpenészedhetnek!
 2. Penészgátló szerrel rendszeresen mossuk le a zuhanyfüggönyt és a csempéket!
 3. Ne tartsunk a szobában túl sok növényt, mert a talaj is penész forrása lehet!
 4. A tűzifát tároljuk a házon kívül!

Állatszőr okozta allergia esetén

 1. Lehetőleg ne tartsunk kutyát, macskát, rágcsálót a lakásunkban!
 2. Ha van háziállatunk, használjunk HEPA-filteres légszűrőt és porszívót!
 3. Kutyánkat fürdessük meg gyakran!

AZ ALLERGIÁS RHINITIS KEZELÉSE GYÓGYSZERES TERÁPIÁVAL

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a betegség jelenleg véglegesen nem gyógyítható, ezért a terápiát komolyan kell venni, és tartósan alkalmazni a javasolt készítményeket. Kivételt képeznek ez alól az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k, melyek hozzászokást eredményezhetnek, így 5-7 napos folyamatos kezelés után néhány nap szünetet kell tartani használatukban.

Az orrspray-függőségről

AZ ALLERGIÁS RHINITIS KEZELÉSE GYÓGYSZERES TERÁPIÁVAL

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a betegség jelenleg véglegesen nem gyógyítható, ezért a terápiát komolyan kell venni, és tartósan alkalmazni a javasolt készítményeket. Kivételt képeznek ez alól az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k, melyek hozzászokást eredményezhetnek, így 5-7 napos folyamatos kezelés után néhány nap szünetet kell tartani használatukban.

Nincs két egyforma allergiás beteg, a szakorvos ezután egyénre szabott kezelést javasol:

 • szemtüneteken szemcseppel,
 • orrtüneteken orrcseppel, orrspray-vel,
 • szájon át szedhető készítményekkel.

Nincs két egyforma allergiás beteg, a szakorvos ezután egyénre szabott kezelést javasol:

 • az életvitel romlása
 • az akut és krónikus orrmellék- és arcüreggyulladás
 • a középfül- és torokgyulladás
 • az ekcéma és az asztma

Mi történik, ha nem kezeljük az allergiát?

 • Romolhat az orr szűrőfunkciója.
 • Károsodhat a nyálkahártya.
 • Hangulatváltozásokat, idegességet okozhat.

Az allergiás nátha hatékony, lépcsőzetes kezelése3

Enyhe intermittáló

Közepesen súlyos intermittáló

Enyhe perzisztáló

Közepesen súlyos perzisztáló

Allergénkerülés

Intranazális vagy orális dekongesztáns

Orális vagy nazális antihisztamin

 

Intranazális szteroid vagy nazális kromoglikát

 

Immunterápia

 

Ábra forrása: Egészségügyi szakmai irányelv – Az allergiás rhinitis ellátásáról (2015)

Mik a dekongesztánsok, az orrdugulást megszüntető készítmények?

Orrdugulás esetén annak gyors enyhítésére, bármely súlyossági fokban lokális dekongesztáns rövid ideig (maximum hét napig) tartó használata ajánlott. Hatásukra az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a vérátáramlás és a duzzanat csökken és javul az orr levegőáramlása. A hatás helyi készítmények esetében perceken belül fellép, és hosszú órákon keresztül tart. Az allergiás rhinitis egyéb tüneteire – az orrviszketésre, a tüsszögésre és az orrfolyásra – nem hatnak.

A Rhinospray plus hatóanyaga, a tramazolin egy hatékony dekongesztáns, amely már öt perc alatt kifejti hatását, és hosszú órákra felszabadítja az orrot.

Mik a nazális szteroidok? 1,2

A nazális szteroidok orvos által írhatóak fel, az allergiás gyulladást gátolják és ezáltal az allergiás nátha valamennyi tünetét, így az orrdugulást is mérséklik. A kezelés azonban csak akkor sikeres, ha a beteg rendszeresen használja a gyógyszert, A nazális szteroidok hatásának kialakulásához akár több napra is szükség lehet. Éppen ezért alkalmazásuk első napjaiban használjunk dekongesztánst is, hogy megszüntessük az orrdugulást.

Mik a H1-antihisztaminok? 1,2

Az orális H1-antihisztaminok az enyhe és a közepesen súlyos allergiás rhinitis elsődleges gyógyszerei. Napi egyszeri szedés mellett is hatékonyan csökkentik az orrfolyást, a tüsszögést és az orrviszketést, valamint a szemtüneteket, de kevésbé hatékonyak orrdugulás esetén.

Az antihisztamin és a nazális szteroid kezelést egyaránt érdemes a szezon előtt egy-két héttel elkezdeni, mert így jelentősen növelhetjük a tünetmentes napok számát.

Orvos általi specifikus immunterápia3

A tüneti kezeléssel szemben, amely csak a gyógyszerek használata alatt biztosítja a tünetmentességet, a injekciós immunterápia a kezelés befejezése után éveken át képes tünetmentességet biztosítani

Kiegészítő, alternatív kezelések3:

 • Orrmosás: Ezzel a módszerrel az allergéneket sós vízzel öblögetve távolíthatjuk el a nyálkahártyáról. Ha csapvizet használunk, akkor forraljuk fel majd hűtsük le, mielőtt a sóoldatot orröblítésre használnánk. Másik megoldás, ha tisztított patikai vizet használunk hozzá.
 • Speciális összetételű fény (nagy intenzitású látható fény és kevés UV fény): A fénykezelés orvosi rendelőben, egyénre szabott ütemben történik, önálló kezelésként, vagy egyéb terápiával kombinálva.
 • Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá az olyan alternatív kezelési módok, mint akupunktúra, a homeopátia és a fitoterápia.

MAT-HU-2300186 (2023.02.21.)

1. WAO White Book on Allergy, 2010

3. Brozek, Bousquet et al: Allergic Rhinitis and its impact on Asthma (ARIA) Guidelines 2010 Revision, Journal of Allergology and Clinical Immunology, 2010 Sept; 126 (3): 466-76

3. Egészségügyi szakmai irányelv – Az allergiás rhinitis ellátásáról (2015)