Sanofi

Hogyan tudjuk elkerülni az allergéneket?

Az allergia ellenes küzdelem első lépése: az allergének kerülése

Bár az allergia nem gyógyítható meg véglegesen, megfelelő kezeléssel és életmóddal sokat tudunk javítani életminőségünkön. Az allergiás nátha kezelése során első lé pés a tüneteket kiváltó allergének azono sítása és lehetőség szerint az allergénnel való érintkezés minimálisra csökkentése. Mindennek elengedhetetlen része, hogy megfelelően tájékozódjunk azzal kapcsolatban, milyen helyzetek válthatják ki tüneteink súlyosbodását.

Pollenallergia esetén

 1. Figyeljük a pollen-előrejelzést! A pollenallergiában szenvedő betegnek tudnia kell, mikor várható a tüneteit kiváltó pollen megjelenése.

 2. Maradjunk a lakásban, amikor magas a pollenszám! Ilyenkor kerüljük a szabadtéri sportokat, kirándulást, különösen a pollenben gazdag területeken! Ne szervezzünk programokat olyan napokra sem, amikor az időjárás meleg, fülledt, szélcsendes!

 3. Zárjuk be az ajtókat és az ablakokat ilyenkor, hogy minél kevesebb pollen jusson be a lakásunkba! Otthonunkat csak hajnalban vagy kora este szellőztessük, ilyenkor van ugyanis a legkevesebb pollen a levegőben!

 4. Mossunk gyakrabban, akár minden este hajat és cseréljük a szokásosnál sűrűbben ágyneműnket! Mivel a pollenek könnyen megtapadhatnak hajunkban, lefekvés után a párnánkra, s onnan az orrunkba kerülve súlyos allergiás panaszokat válthatnak ki.

 5. Autózás közben ne tekerjük le az ablakot, különösen akkor ne, ha mi vezetünk! Használjuk a légkondicionálót!

 6. A szabadban mindig viseljünk napszemüveget! Ez ugyanis nem csak a káros napsugaraktól, hanem a pollenektől is védi szemünket. 

 7. Növények gondozásakor viseljünk kesztyűt, fűnyíráskor pedig maszkot, védőszemüveget! A munka végeztével hagyjuk a ruhánkat a lakáson kívül, rögtön zuhanyozzunk le és mossunk hajat. 

 8. A kertben gyomtalanítsunk, az esetleg allergiát okozó növényeket az ajtóktól, ablakoktól távolabb ültessük, és a kertben se használjunk olyan anyagokat (pl. talajtakarót), ahol elszaporodhat a penészgomba.

 9. Gondosan válogassuk meg ételeinket! A pollenallergiával sokszor bizonyos ételekre, élelmiszerekre való túlérzékenység is együtt jár: ez az úgynevezett keresztallergia. Érdemes utánanézni, hogy mely pollenallergiához mely keresztallergia tartozik. Leggyakrabban a zeller okoz keresztallergiát a fekete üröm pollenre allergiás szénanáthásoknál, de a görögdinnye is okozhat kellemetlen meglepetést a parlagfű-allergiásoknak. Az allergiás tüneteket felerősítő zöldségekről és gyümölcsökről inkább mondjunk le, mert könnyen olyan reakciót válthatnak ki, mint azok a növények, amelyekre allergiásak vagyunk.

 10. Szokjunk le a dohányzásról, mivel a dohányzás felerősítheti az allergiás reakciókat!

Házipor allergia esetén

 1. Minél kevesebb kárpit kerüljön lakásunkba, ugyanis a poratkák kedvenc élőhelyei közé tartoznak a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok! Lakásunk padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek, a bútorok bőr-, illetve műbőrborításúak legyenek.

 2. Csökkentsük minimálisra azokat a berendezési tárgyakat lakásunkban, amelyeken felhalmozódhat a por!

 3. Használjunk légszűrőt és légkondicionálót, amelyek alkalmasak a levegőben lebegő különböző allergének kiszűrésére! Ugyanakkor a légszűrő használata önmagában nem vezet számottevő eredményre, fontos, hogy a korábban említett tanácsokat is betartsuk.

 4. Ha módunk van rá, légkondicionáló berendezés használatával csökkentsük lakásunk páratartalmát, mivel a háziporatkák kifejezetten kedvelik a nedvességet!

 5. Cseréljük gyakran ágyneműnket! Mivel az ágynemű a ideális atkalelőhely, itt vagyunk leginkább kitéve támadásuknak. Lehetőleg 55-60 fokon mossuk a huzatokat és lepedőinket, hogy a rajtuk lévő atkák biztosan elpusztuljanak!

 6. Igyekezzünk minimálisra csökkenteni a lakásunkban lévő plüssállatok számát, mivel azok igen jó búvóhelyet biztosítanak az atkák számára! Éppen ezért allergiás gyermekek lehetőleg ne aludjanak plüssállattal.

 7. Alkalmazzunk korszerű atka-ellenes szereket! Azonban fontos tudni, hogy ezek hatása csak átmeneti, s néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak, ezért az atkairtást rendszeresen ismételni kell.

Penészallergia esetén

 1. Mielőtt a szekrénybe elpakoljuk, gondosan szárítsuk és szellőztessük ki a nedves ruhát, cipőt!

 2. Mosás után azonnal vegyük ki a ruhát a mosógépből, mert megpenészedhet!

 3. Penészgátló szerrel rendszeresen mossuk le a zuhanyfüggönyt és a csempéket!

 4. Ne tartsunk a szobában túl sok növényt, mert a talaj is penész forrása lehet! Ezen kívül egyes dísznövények, például a fikusz, a yucca, a borostyán és a pálma allergiát okozhatnak.

 5. A tűzifát a házon kívül tároljuk!

Állatszőr okozta allergia esetén

 1. Lehetőleg ne tartsunk kutyát, macskát, rágcsálót a lakásunkban! Ha mégis van háziállatunk, ne engedjük be a nappaliba vagy a hálószobába!

 2. Ha van háziállatunk, használjunk HEPA-filteres légszűrőt és porszívót

 3. Kutyánkat gyakran fürdessük meg, hogy minél kevesebb szőrt és elhalt hámlemezkét hullajtson el a lakásban.