Sanofi

A leggyakoribb allergének

Kiváltó ok (allergén) Leírása Előfordulása   Okozott betegségek, tünetek
HÁZI PORATKA
Mindössze 0,3-0,5 milliméteres, a pókfélékkel rokonságban álló ízeltlábú. Az allergiás tüneteket nem maga a házi poratka, hanem annak mikroszkopikus méretűre töredezett ürülékében található fehérje váltja ki. Lakáson belül, elsősorban az elhalt emberi hámban gazdag területeken, például az ágyneműben. Allergiás nátha, asztma vagy ekcéma.
BELTÉRI GOMBASPÓRÁK Télen fordulnak elő nagyobb számban, egyenetlen fűtésű vagy nedves helyiségekben. Lakáson belül akkor is érvényesülhet a gombák allergizáló hatása, ha a falak nem vizesek, nem penészesek. Egyenetlen fűtés okozta páralecsapódás miatt nedves, nyirkos épületekben, vízparti házakban, fürdőszobákban, illetve pincékben, padlásokon, régiség-kereskedésekben, cserepes növények földjében, ágyneműben, élelmiszereken, tapétán, textileken, hűtőszekrény ajtaján. Allergiás nátha.
 CSÓTÁNY A csótány nyála, ürüléke és bomló teste olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek allergiát okoznak, valamint súlyosbíthatják az asztmás tüneteket, különösen gyermekeknél. A szabadban és lakáson belül egyaránt. A lakásban főleg a kevésbé jól látható helyeket kedveli, például a konyhai berendezések, mosogatók alatti területet. Allergiás nátha, asztma.  
  POLLENEK   A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergén. A füvek és gyomok közül Magyarországon a legjelentősebb a parlagfű, a fekete üröm és az angolperje, a fák közül pedig a mogyoró és a nyír. Valamivel ritkábban vált ki allergiás tüneteket a rozs, a tarackbúza, a zab, az árpa, a kukorica, a lándzsás útifű, a csalán, a fák és a cserjék közül az éger, a nyárfa, a tölgy,a hárs, a fűz, a tiszafa, a platán, a szelíd-gesztenye, a kőris és a juhar. Főként a szabadban. Allergiás nátha, asztma, kötőhártya-gyulladás.
 HÁZIÁLLATOK Az állatok testnedveiben, nyálában, vizeletében lévő fehérjék, a szőrszálaikból leváló kis darabok, illetve a lehámlott bőrlemezkék váltanak ki allergiás reakciót. A szőr és a hám kiszárad és elporlik, így az allergének a házipor részévé válnak, és felkavarodva belekerülhetnek a belélegzett levegőbe. A szabadban és lakáson belül egyaránt. Allergiás nátha, asztma, ekcéma.
 KÜLTÉRI GOMBASPÓRÁK A talajlakó gombák a legnagyobb számban augusztustól novemberig bocsátják ki spóráikat. Aratás idején a gabonaföldek környékén, ősszel erdők, gyümölcsösök területén, a lenyírt nedves fűkupacok belsejében, barlangok közelében fordulnak elő a leggyakrabban. Főként a szabadban. Allergiás nátha, asztma.
 TOLL A toll maga is allergizál, de emellett kiváló búvóhelye és tápláléka a poratkának. Párnák népszerű töltőanyaga, de a díszmadarak, papagájok, pintyek tolla is tartalmaz irritáló anyagot. Ágyneműben, díszmadarak kalitkájának környékén. Allergiás nátha, asztma.
 ROVAROK Bizonyos rovarok csípése helyi jellegű vagy kiterjedtebb allergiás tüneteket okoz. Ilyen a szúnyog, a méh, a darázs, a hangya és a pók. Ezek csípései az arra túlérzékenységet mutatók számára nemcsak kellemetlenséget, hanem akár életveszélyt is okozhatnak. Főként a szabadban. Bőrkiütés, csalánkiütés, súlyosabb esetben légzészavar, vérnyomásesés, eszméletvesztés (ún. anafilaxiás sokk).
 ÉTELEK Táplálékaink alapvetően kétféleképpen válthatnak ki allergiás reakciót. Egyrészt maga a táplálék, a benne lévő fehérjék vagy egyéb összetevők okoznak túlérzékenységi reakciót, másrészt egyre gyakoribb a keresztreakció jelensége is. Ez utóbbi esetben a virágporallergiákhoz valamilyen étellel, bizonyos gyümölcsökkel és zöldségekkel szembeni allergia is társul. A szabadban és lakáson belül egyaránt. Allergiás nátha, bőrkiütés, ekcéma.
 NAPFÉNY      A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége.    A szabadban.         Erősen viszkető és égető érzés, bőrpír, csomók, hólyagok, csalánkiütések, ödémák a bőrön.     

SAHU.RHIN.18.05.0294 (2019.11.28.)