Sanofi

Az allergia lépcsőzetes kezelése1,3

Ne hanyagoljuk! Kezeljük!

Az allergia gyógyszeres kezelése nem csak azért elengedhetetlen, hogy a szénanáthás beteg életminősége és teljesítménye ne romoljon a mindennapokban, hanem azért is, hogy elkerüljük a kezeletlen allergia következményeként kialakuló akut és krónikus orrmellék- és arcüreggyulladást, középfül- és torokgyulladást illetve az asztmát. A kezeletlen esetekben romolhat az orr szűrőfunkciója, sőt a nyálkahártya károsodásával is számolnunk kell. Számos nemzetközi vizsgálat igazolta, hogy a kezeletlen allergiás nátha hangulatváltozásokat, idegességet és depressziót is okozhat az érintetteknél.

 

Mindenképpen forduljunk tehát háziorvosunkhoz, aki megfelelő szakemberhez irányít bennünket. A speciális bőrtesztek, füll-orr-gégészeti és vérvizsgálatok pedig fényt derítenek arra is, mi áll a gyötrő orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés hátterében. Miután nincs két egyforma allergiás beteg, a szakorvos ezután személyre szabott kezelést javasol.

 

A kezelés módjai

Az allergiás rhinitis kezelésének része az allergének lehetőség szerinti kerülése, a gyógyszeres kezelés és az immunterápia. A hatékony kezeléshez alapvetően szükséges, hogy a beteg folyamatosan együttműködjön orvosával, és hogy partner legyen a megfelelő terápia kialakításában.

 

A terápia a tünetek megszüntetésére, csökkentésére, a beteg életminőségének javítására, a gyulladásos folyamat mérséklésére illetve megszüntetésére irányul. Maga az allergia nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, életmóddal jól karbantartható.

 

Az allergiás rhinitist a betegség súlyossági fokozatának megfelelően kell kezelni. Mivel ez minden egyes betegnél változó, illetve ugyanazon beteg esetében is folyamatosan változhat a tünetek súlyossága, a lépcsőzetes kezelés ajánlott. A betegség súlyossági fokának megfelelő lépcsőzetes kezelés a következő:

Az ARIA (Allergiás Nátha és annak Asztmára Gyakorolt Hatása) irányelveknek megfelelően a gyógyszeres kezelés lépcsőzetes, a beteg állapotának súlyosságához és a folyamat intermittáló (időszakos) vagy perzisztáló (folyamatosan fennálló) jellegéhez igazodik. Számos hatékony gyógyszer áll rendelkezésünkre az allergiás rhinitis kezelésére. A gyógyszer kiválasztásakor az orvos figyelembe veszi a beteg életkorát, a lehetséges mellékhatások kockázatát és a beteg együttműködési készségét befolyásoló tényezőket – pl. hozzáállását az orális (szájon át történő) vagy lokális (helyi) kezelési módhoz. Mindezen tényezőket figyelembe véve az orvosnak olyan kezelést kell választania, ami a beteg részéről leginkább tolerálható, s ily módon a betegséget megfelelően szabályozza.

KÜLÖNBÖZŐ KEZELÉSI MÓDOK

Az allergiás nátha hatékony kezelése

Orrdugulás esetén annak gyors enyhítésére, bármely súlyossági fokban lokális dekongesztáns rövid ideig (maximum hét napig) tartó használata ajánlott.

 

Dekongesztánsok (orrdugulást megszüntető készítmények)

Dekongesztánsok gyorsan megszüntetik az orrdugulást, ezért az allergiás nátha valamennyi formájában rövid ideig tartó használatuk ajánlott. Hatásukra az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a vérátáramlás és a duzzanat csökken és javul az orr levegőáramlása. A hatás helyi készítmények esetében perceken belül fellépés hosszú órákon keresztül tart. Az allergiás rhinitis egyéb tüneteire – az orrviszketésre, a tüsszögésre és az orrfolyásra – nem hatnak.

A tramazolin egy hatékony dekongesztáns hatóanyag, amely már öt perc alatt kifejti hatását, és hosszú órákra felszabadítja az orrot

Az orrdugulással járó allergiás nátha kezelésének első napjaiban mindenképpen célszerű kihasználni az orrdugulást csökkentő orrspray-k gyors hatását, mert a nazális szteroidok hatása csak napokkal a kezelés megkezdése után alakul ki. A dekongesztánst a nazális szteroid előtt néhány perccel bejuttatva fokozható a szteroidok hatékonysága, hiszen a szteroid bejutása az orrüregbe eldugult orr esetén akadályozott.

 • Nazális szteroidok2,3

  A nazális szteroidok az allergiás gyulladást számos ponton gátolják és ezáltal az allergiás nátha valamennyi tünetét, így az orrdugulást is mérséklik. A kezelés azonban csak akkor sikeres, ha a beteg rendszeresen használja a gyógyszert A nazális szteroidok hatásának kialakulásához akár több napra is szükség lehet. Éppen ezért alkalmazásuk első napjaiban használjunk dekongesztánst (orrdugulást gyorsan csökkentő készítményt) is, hogy megszüntessük az orrdugulást. Emellett a dekongesztánst a szteroid előtt bejuttatva fokozható a nazális szteroidok hatékonysága.

 • H1-antihisztaminok2,3

  Az orális H1-antihisztaminok az enyhe és a közepesen súlyos allergiás rhinitis elsődleges gyógyszerei. Az antihisztaminok hosszú múltra tekintenek vissza az allergiás kórképek kezelésében. A második generációs antihisztaminok (cetirizin, loratadin, fexofenadin) az elmúlt 15 évben jelentek meg, hatásuk gyorsabban fellép és tovább tart, mellékhatásaik pedig csekélyebbek, mint első generációs elődeié. A második generációs antihisztaminokat napi egyszeri szedés mellett is hatékonyan csökkentik az orrfolyást, a tüsszögést és az orrviszketést, valamint a szemtüneteket, ugyanakkor kevésbé hatékonyak orrdugulás esetén.
  Az antihisztamin és a nazális szteroid kezelést egyaránt érdemes a szezon előtt egy-két héttel elkezdeni, mert így jelentősen növelhetjük a tünetmentes napok számát.

 • Specifikus immunterápia1

  A specifikus immunterápia az egyedüli oki kezelés allergiás rhinitis esetén. A tüneti kezeléssel szemben, amely csak a gyógyszerek használata alatt biztosítja a tünetmentességet, az immunterápia a kezelés befejezése után éveken át képes tünetmentességet biztosítani. Használatakor nagy tisztaságú specifikus antigént kap a beteg vakcina formájában, emelkedő adagokban a tünetmentes időszakban, majd ezt fenntartó kezeléssel egészítik ki. A kezelés rendszeres orvosi megjelenéshez kötött, általában 3-5 évig tart.

 • Kiegészítő, alternatív kezelések1

  Az orrmosás hatékony módszer allergiás nátha esetén. Ezzel a módszerrel az allergéneket sós vízzel öblögetve távolíthatjuk el a nyálkahártyáról. Ha csapvizet használunk, akkor forraljuk fel majd hűtsük le, mielőtt a sóoldatot orröblítésre használnánk. Másik megoldás, ha tisztított patikai vizet használunk hozzá. Magyar találmány és hazai klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy egy speciális összetételű fény (nagy intenzitású látható fény és kevés UV fény) hatékony allergiás nátha kezelésében. A fénykezelés orvosi rendelőben, egyénre szabott ütemben történik, önálló kezelésként, vagy egyéb terápiával kombinálva. Nagy népszerűségnek örvendenek az alternatív kezelési módok (akupunktúra, homeopátia és fitoterápia), ezek hatásáról azonban randomizált, kontrollált vizsgálati eredmények nem állnak rendelkezésre.

 • Allergénkerülés és betegoktatás

  Az elsődleges kezelés az allergén kerülése lehet. Ez általában nem valósítható meg teljesen, azonban néhány szabály betartásával jó eredményeket érhetünk el.

  A pollenallergiában szenvedő betegnek tudnia kell, mikor várható a tüneteit kiváltó pollen megjelenése, mert ebben az időszakban kerülni kell a szabad levegőn tartózkodást illetve a keresztreakciót kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Házipor allergia esetén a háziporatka elleni védekezés lehet a megoldás.

1 Egészségügyi szakmai irányelv – Az allergiás rhinitis ellátásáról (2015)

2 WAO White Book on Allergy, 2010

3 Brozek, Bousquet et al: Allergic Rhinitis and its impact on Asthma (ARIA) Guidelines 2010 Revision, Journal of Allergology and Clinical Immunology, 2010 Sept; 126 (3): 466-76


SAHU.RHIN.18.05.0294 (2019.11.28)