Sanofi

Az allergia lépcsőzetes kezelése

Az allergia korszerű, lépcsőzetes kezelése

Az allergia gyógyszeres kezelése nem csak azért fontos, hogy a szénanáthás beteg életminősége és teljesítménye ne romoljon a mindennapokban, hanem azért is, hogy a kezeletlen allergia következményeként kialakuló akut és krónikus orrmellék- és arcüreggyulladás, középfül- és torokgyulladás illetve ekcéma és asztma is elkerülhetővé váljon.

 

Mindenképpen forduljunk tehát háziorvosunkhoz, aki megfelelő szakemberhez irányít bennünket, s a speciális tesztek, allergiavizsgálatok kiderítik, mi áll a tünetek hátterében. Miután nincs két egyforma allergiás beteg, a szakorvos ezután személyre szabott kezelést javasol.

 

A kezelés módjai
Az allergiás rhinitis kezelésének része az allergének lehetőség szerinti kerülése, a gyógyszeres kezelés és az immunterápia. A hatékony kezeléshez alapvetően szükséges, hogy a beteg folyamatosan együttműködjön orvosával, és hogy partner legyen a megfelelő terápia kialakításában.

 

A terápia a tünetek megszüntetésére, csökkentésére, a beteg életminőségének javítására, a gyulladásos folyamat mérséklésére illetve megszüntetésére irányul. Maga az allergia nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, életmóddal jól karbantartható.

 

Az allergiás rhinitist a betegség súlyossági fokozatának megfelelően kell kezelni. Mivel ez minden egyes betegnél változó, illetve ugyanazon beteg esetében is folyamatosan változhat a tünetek súlyossága, a lépcsőzetes kezelés ajánlott. A betegség súlyossági fokának megfelelő lépcsőzetes kezelés a következő:

Számos hatékony gyógyszer áll rendelkezésünkre az allergiás rhinitis kezelésére. A gyógyszer kiválasztásakor az orvos figyelembe veszi a beteg életkorát, a lehetséges mellékhatások kockázatát és a beteg együttműködési készségét befolyásoló tényezőket – pl. hozzáállását az orális (szájon át történő) vagy lokális (helyi) kezelési módhoz. Mindezen tényezőket figyelembe véve az orvosnak olyan kezelést kell választania, ami a beteg részéről leginkább tolerálható, s ily módon a betegséget megfelelően szabályozza.

 

A korábban említett ARIA irányelveknek megfelelően a gyógyszeres kezelés lépcsőzetes, a beteg állapotának súlyosságához és a folyamat intermittáló (időszakos) vagy perzisztáló (folyamatosan fennálló) jellegéhez igazodik. Ezt láthatjuk a következő ábrán:

Szemtünetekesetén antihisztamin vagy kromoglikát, illetve membránstabilizáló tartalmú szemcsepp alkalmazása javasolt.

 

Orrdugulás esetén annak gyors enyhítésére, bármely súlyossági fokban lokális dekongesztáns rövid ideig (maximum hét napig) tartó használata ajánlott.

 

Dekongesztánsok (orrdugulást megszüntető készítmények)

Dekongesztánsok gyorsan megszüntetik az orrdugulást, ezért az allergiás nátha valamennyi formájában rövid ideig tartó használatuk ajánlott. Hatásukra az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a vérátáramlás és a duzzanat csökken és javul az orr levegőáramlása. A hatás helyi készítmények esetében 5-10 percen belül, orális gyógyszereknél 30 percen belül lép fel, és 10-24 órán keresztül tart. Az allergiás rhinitis egyéb tüneteire – az orrviszketésre, a tüsszögésre és az orrfolyásra – nem hatnak. Az egyik leghatékonyabb dekongesztáns hatóanyag a tramazolin, amely már öt perc alatt kifejti hatását, és hosszú órákra felszabadítja az orrot.

Az orrdugulással járó allergiás rhinitis kezelésének első napjaiban mindenképpen célszerű kihasználni az orrdugulást csökkentő orrspray-k gyors hatását, mert az intranazális szteroidok hatása csak később alakul ki. A dekongesztánst a nazális szteroid előtt bejuttatva fokozható a szteroidok hatékonysága.

 • H 1-antihisztaminok

  Az orális H 1-antihisztaminok az enyhe-közepesen súlyos allergiás rhinitis elsődleges gyógyszerei. Az antihisztaminok hosszú múltra tekintenek vissza az allergiás kórképek kezelésében. Az első generációs orális antihisztaminok központi idegrendszeri hatásaik miatt rontják a tanulási és az autóvezetési képességet, ezért ezeket a készítményeket ma már nemigen használják allergiás rhinitis kezelésére.

   

  A második generációs antihisztaminok (cetirizin, loratadin, fexofenadin) az elmúlt 15 évben jelentek meg, hatásuk gyorsabban fellép és tovább tart, mellékhatásaik pedig csekélyebbek, mint első generációs elődeié. A második generációs antihisztaminokat napi egyszeri szedés mellett is hatékonyan csökkentik az orrfolyást, tüsszögés és az orrviszketést valamint a szemtüneteket, ugyanakkor kevésbé hatékonyak orr¬dugulás esetén.

 • Nazális szteroidok

  A nazális szteroidok az allergiás gyulladást számos ponton gátolják és ezáltal az allergiás nátha valamennyi tünetét, így az orrdugulást is mérséklik. A terápia azonban csak akkor sikeres, ha a beteg rendszeresen használja a gyógyszert és betartja a helyes alkalmazást. Az érezhető javuláshoz legalább három nap kell, és a teljes hatás két hét alatt alakul ki. Éppen ezért a nazális szteroidok alkalmazásának első napjaiban használjunk dekongesztánst (orrdugulást gyorsan csökkentő készítményt) is, hogy megszüntessük az orrdugulást, emellett a dekongesztánst a szteroid előtt bejuttatva fokozható a nazális szteroidok hatékonysága.

   

  Az antihisztamin és a nazális szteroid kezelést egyaránt érdemes a szezon előtt egy-két héttel elkezdeni, mert a tünetmentes napok száma így több, mint hetven százalékkal emelkedik.

   

 • Specifikus immunterápia

  A specifikus immunterápia az egyedüli oki kezelés allergiás rhinitis esetén. Alkalmazásával immuntolerancia alakul ki, csökken a gyulladás, valamennyi tünet javul. Használatakor nagy tisztaságú specifikus antigént kap a beteg vakcina formájában, emelkedő adagokban a tünetmentes időszakban, majd ezt fenntartó kezeléssel egészítik ki. A közeljövőben több újszerű megoldás várható.

 • Kiegészítő, alternatív kezelések

  Az orrmosás hatékony módszer allergiás rhinitisben. Az allergéneket sós vízzel öblögetve távolíthatjuk el a nyálkahártyáról. Új módszer az intranazális fototerápia is. Nagy népszerűségnek örvendenek az alternatív kezelési módok (akupunktúra, homeopátia), ezek hatásáról azonban randomizált, kontrollált vizsgálati eredmények nem állnak rendelkezésre.

 • A gyógyszeres terápia időzítése:
  1. Dekongesztáns: kezdetben majd szükség szerint. Szteroid alkalmazásakor annak hatása csak néhány nap múlva alakul ki. Ebben az időszakban dekongesztánsok alkalmazása javasolt a tünetek enyhítésére és a szteroid bejuttatásának elősegítésére. Alkalmazása ugyancsak javasolt az allergia késői fázisában a tünetek enyhítése érdekében.
  2. Antihisztamin: a szezon előtt kezdve majd folyamatosan alkalmazandó.
  3. Nazális szteroid: az orrtünetek megjelenésekor majd folyamatosan javasolt.
 • Allergénkerülés és betegoktatás

  Az elsődleges kezelés az allergén kerülése lehet. Ez általában nem valósítható meg teljesen, azonban néhány szabály betartásával jó eredményeket érhetünk el. A pollenallergiában szenvedő betegnek tudnia kell, mikor várható a tüneteit kiváltó pollen megjelenése, mert ebben az időszakban kerülni kell a szabad levegőn tartózkodást illetve a keresztreakciót kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Házipor allergia esetén a háziporatka elleni védekezés lehet a megoldás.

1. Brozek, Bousquet et al: Allergic Rhinitis and its impact on Asthma (ARIA) Guidelines 2010 Revision, Journal of Allergology and Clinical Immunology, 2010 Sept; 126(3): 466-76