Sanofi

Lehetséges szövődmények

A nátha akár komoly betegséggé is továbbfejlődhet.
Ilyenkor fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk!
Mindenképpen ügyeljen az alábbiakra:

Ha a nátha egy hétnél hosszabb ideig tart, vagy további tünetek, pl. magas láz vagy erős fej- és fülfájás lépnek fel, akkor ajánlatos orvoshoz fordulni!

A leggyakoribb szövődmények:

  • Orrmelléküreg-gyulladás

 

A nátha orrmelléküreg-gyulladás kialakulásához is vezethet. Az orr melléküregeit egy szűk nyílás köti össze a központi orrüregekkel. Ezen keresztül a vírusok be tudnak hatolni az orr melléküregeibe.

 

Mivel a nyárkahártya nátha esetén megduzzad, ez a már amúgy is apró nyílás még jobban beszűkül. Ez akadályozza a fertőző váladéknak az orr melléküregeiből való távozását, és a fertőzés átterjedhet a melléküregekre is.

 

  • A kórokozók, csakúgy, mint a nátha esetében, mindenekelőtt vírusok.
  • A tünetek a következők: erős fejfájás, nyomásérzéssel a fej és a felső állkapocs tartományában (arcüreg-gyulladás), levertség és néha láz.

 

Az orrmelléküreg-gyulladás kiegészítő kezelésére olyan duzzadáscsökkentő orrspray-ket ajánlatos használni, mint a Rhinospray plus.

 

Ezek a készítmények mérséklik az orrnyálkahártya duzzanatát, és ez által az orrmelléküregek és a központi orrüregek közötti járatok szabaddá válnak. Ennek köszönhetően távozhat a fertőző váladék, és a fejfájás-, nyomásérzés  is csökken.
Ha a gyulladás alatt bakteriális fertőzés is kialakulna, előfordulhat, hogy az orvos az antibiotikummal való kezelés lehetőségét is fontolóra veszi.
A fejfájás enyhítésére fejfájás elleni készítmény alkalmazható.