Sanofi

A nátha fajtái

A náthának számos különböző kiváltó oka lehet. A mindenkori kiváltó októl függően az alábbi náthafajtákat különböztetjük meg:

 • A közönséges nátha (akut rhinitis)

  A közönséges náthát a szaknyelvben akut rhinitisnek is nevezik. Ennek esetében az orrnyálkahártya fertőző gyulladásáról van szó, amelyet általában rhinovírusok váltanak ki, és a jellegzetes náthatünetek kialakulásához vezet.

 • Vasomotoros nátha (rhinitis vasomotorica)

  Itt a rhinitis egy nem allergiás formájáról van szó. A kiváltó okai tehát nem allergének, hanem mechanikus, termikus vagy kémiai ingerek, vagy akár hormonális vagy pszichikai ingerek. Ezek a nyálkahártya rohamos megduzzadását és az orr vizes váladékkiválasztását idézik elő.

 • Az allergiás nátha (rhinitis allergica)

  Az allergiás nátha a leggyakrabban előforduló allergiás betegség a nyugati országokban. A lakosság mintegy 20%-át érinti.
  Az olyan belélegzett allergének, mint a pollenek, az állati szőr vagy a háziporatka széklete az orr és a szem nyálkahártyáján való megtapadásuk esetén allergiás reakciót válthatnak ki. Ez a nyálkahártya gyulladásához vezet. A véredények kitágulnak, és duzzanat alakul ki (orrdugulás). Fokozott mennyiségű vizes váladék képződik, és az orr folyni kezd. Emellett erős viszketés lép fel, és az érintett személynek gyakrabban kell tüsszentenie. Az allergiás rhinitis lehet időben behatárolt (szezonális) vagy egész éven át tartó (perenniális). A szezonális náthából elégtelen vagy helytelen kezelés esetén egész éven át tartó nátha is kialakulhat.

 • A száraz nátha (rhinitis sicca)

  A száraz nátha az orrnyálkahártya krónikus károsodása révén alakul ki. Ilyenkor viszketési ingert és szárazságot érzünk az orrban. Az érintett személy gyakran orrvérzésben is szenved. A túlságosan száraz nyálkahártyán ekcéma- vagy pörkképződésre is sor kerülhet.
  Ennek kiváltó okai lehetnek többek között a száraz levegő és a klimatizált helyiségek. A száraz nátha kezelésére a sósvizes orrspray-k a legmegfelelőbbek. Emellett az orrnyálkahártya orrbalzsamokkal is kezelhető.

 • Gógyszer okozta nátha (rhinitis medicamentosa)

  A duzzanatcsökkentő orrspray-k folyamatos használata az orrnyálkahártya krónikus duzzanatához vezethet. Amint az orrspray hatása alábbhagy, az orrkagylók megduzzadnak, ami gátolja az orron keresztül történő légzést. Ezt a nem kívánt hatást rebound-hatásnak nevezzük.
  Az orrnyálkahártya ilyen, gyógyszer helytelen használata által kiváltott megduzzadását gyógyszer okozta náthának nevezzük.