Sanofi

Nem a hideg okozza a meghűlést!

Bár a köztudatban összekapcsolódik ez a két dolog, a valóságban a hidegnek a meghűléshez, a fázásnak a megfázáshoz kevés köze van. Természetesen azért nem célszerű decemberben rövidnadrágban járni… Hogy is van ez?

Több száz vírus fenyeget minket

A meghűlésnek nevezett megbetegedés tulajdonképpen vírusfertőzés: elképesztően nagy, kétszáz körüli azon rhinovírusok száma, amelyek megfázást, náthát, vagyis orrnyálkahártya-gyulladást képesek okozni. Ezek az év minden szakában benne vannak a környezetünkben, a levegőben, a tárgyakon, tehát bárki, bármikor találkozhat velük.  Ellentétben például a jóval kevesebb variánssal megjelenő influenzavírussal, a náthavírus-fertőzés lezajlása nem jelent védettséget az azt okozó vírusokkal szemben: évente többször is áteshet valaki a náthán, de ha mindig másik fajtával fertőződik meg, bármikor találkozhat olyannal, amelyikkel szemben nincs védettsége. Leggyakrabban a beszívott levegővel, cseppfertőzéssel lehet elkapni, a beszélő, tüsszentő vagy köhögő beteg közvetlen környezetében. Azonban a nyálból, orrváladékból származó, kórokozókkal teli cseppecskék le is rakódnak a fertőzött környezetében lévő tárgyakra, illetve az általa, mosatlan kézzel megfogott használati eszközökre, így a fertőzés forrásai lehetnek a járművek kapaszkodói, a közintézmények kilincsei, a munkahelyi számítógépek billentyűzete, egere, stb. is.

Kánikulában is meg lehet fázni

Hogy a meghűlést nem a hideg okozza, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legforróbb nyárban is el lehet kapni a nátha vírusait. Több oka van annak, hogy mégsem ez a legjellemzőbb időszaka a megfázásnak: egyrészt a vírusoknak a nyári forróságnál jobban kedvez a téli-tavaszi nyirkos, hűvösebb, ködös időjárás, másrészt az emberi szervezet immunrendszerét a hideg, a fényhiány, a stressz, a kevesebb vitamin stb. a téli hónapokban legyengíti, védtelenebbé teszi. A fűtött, rosszul szellőztetett helyiségekben a légutak nyálkahártyái könnyebben kiszáradnak, ami szintén rontja a védekezőképességet, ráadásul zárt légtérben a fertőzés esélye is megnő.
A hideg önmagában nem okoz betegséget, különösen nem, ha megfelelően, rétegesen öltözve, felkészülten, edzetten állunk elébe. Elégtelen ruházat, átnedvesedett cipő, stb. azonban a test lehűlését okozza: a végtagok vagy egyes szervek hajszálerei összehúzódnak, a keringés, ezzel a sejtek oxigénellátása romlik, így a szervezet ellenálló-képessége gyengül, védtelenebbé válik a kórokozókkal szemben. Így van igazságtartalma, tapasztalati alapja a meghűlés, megfázás kifejezéseknek is.