Sanofi

Kis baj is nagyra nőhet

Mindenki tudja, mert megéli évente egyszer-kétszer, milyen kellemetlenek a nátha okozta tünetek: az orrnyálkahártya gyulladása, a járatok eldugulása. Fontos tudni, hogy ez nemcsak egyszerű bosszúság, hiszen több nagyobb bajt is okozhat.

Egy kis nátha?

A náthát, orvosi nevén a rhinitist, vagyis az orrnyálkahártya - többnyire vírusos eredetű - gyulladását hajlamosak vagyunk lebecsülni, egyszerű kellemetlenségként kezelni. Sokan azt sem tartják indokoltnak, hogy egy-két napra otthon maradjanak vele. Nézzük, mi is történik ilyenkor: a kórokozók hatására az orrnyálkahártya erei kitágulnak, a nyálkahártya megduzzad. A keletkező váladék az orrból illetve az orrmelléküregekből felszaporodik, de az egyre szűkebbé váló résen át nem tud megfelelően ürülni. Az orrjáratok elzáródnak, az orrlégzés akadályozottá válik, a levegővétel csak a szájon keresztül lehetséges.
Az orrdugulás kellemetlen és zavaró (a beteg "dáthás" orrhangon beszél, étvágya nincs, rosszul alszik, úgy érzi, nem kap elég levegőt, stb.), ráadásul azért is mielőbb foglalkozni kell vele, mert további megbetegedéseket segít elő.

Következmények, szövődmények

A "duguláselhárítás" azért is nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a másodlagos fertőzéseket, szövődményeket.
Mivel ugyanis ebben az esetben az orrnyálkahártya nem tudja betölteni az előmelegítő szerepét, a levegő szűrése sem történik meg, így az alsóbb légutak védtelenek a fertőzésekkel szemben, így hamar kialakulhat a garatgyulladás. A szájon át történő légzés miatt kiszáradó nyálkahártya is védtelenebb a kórokozókkal szemben. Másik igen gyakori következmény az orrüreggel összeköttetésben álló orrmelléküregek, az arc- és a homloküreg gyulladásos megbetegedése. Ennek hátterében az áll, hogy normális körülmények között az orr biztosítja ezen üregek váladékának folyamatos ürülését, de ha az orrdugulás miatt az üregek közötti kis rés elzáródik, a keletkező váladék felszaporodik, és a pangó, kórokozókkal teli váladék könnyen felülfertőződhet az itt amúgy is jelen lévő baktériumokkal, például a streptococcusokkal vagy staphylococcusokkal.
Ilyenkor az egyszerű nátha szövődményeként a már antibiotikumos kezelésre is szoruló,lázzal és fájdalommal járó arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás jöhet létre. Nem ritka következmény a középfülgyulladás sem. Ennek oka többnyire a helytelen orrfújás, ami ilyenkor mintegy "bepréseli" a kórokozókkal teli orrváladékot a füllel is összeköttetésben álló üregekbe.
A felsorolt szövődmények, orrmelléküreg-gyulladások a nátha kezelésével, az orrjáratok átjárhatóvá tételével, megfelelő orrsprayk használatával előzhetők meg, illetve kezelhetők. Az orrspray ugyanis segít megszüntetni az orrnyálkahártya-duzzanatát, ami által az üregekbe vezető rés, a hiatus semilunaris megnyílik, és a fertőzött váladék spontán ürülhet. Megkönnyíti a választást, ha tudjuk, milyen előnyökkel jár a spray alkalmazása: ez a legkönnyebben és legpontosabban adagolható forma, mely biztosítja, hogy a hatóanyag a megfelelő helyre jusson, és ne folyjon ki az orrból. Ha emellett a készítmény illóolajat is tartalmaz, az orrnyálkahártya különleges hűsítő-nedvesítő védelemben is részesül. Használatával pillanatok alatt javulhat közérzetünk, és több órán át kellemesen tisztává, átjárhatóvá válnak felső légutaink.