A szaglás

A belégzés során a levegő, az illatanyagokkal együtt, eléri a szaglószőröket, amelyek a tulajdonképpeni szagérzékelők.

 

Egyes anyagokból csupán igen csekély koncentrációra (felismerési küszöbre) van szükség ahhoz, hogy kiváltsák a szag érzékelését. A legtöbb természetesen előforduló illat esetében illatkeverékekről van szó. Az illat érzékelése esetén az információ továbbításra kerül az agy felé. Az agyban az információ összehasonlításra kerül az ott tárolt asszociációkkal, tehát emlékekkel. Azért ismerjük fel, hogy rózsaillatot érzünk, mert már korábban is érzékeltünk rózsaillatot.

 

Egy szag érzékelése azonban a hangulatunktól is függ.
A sercegő sültkolbász szaga egy éhes emberre ösztönzően hat, és serkenti a nyáltermelését. Egy jóllakott emberből ugyanakkor undort válthat ki ez a szag.

Milyen erős tulajdonképpen egy átlagos sportoló szaga edzés után?

30 OLF.
Ez azt jelenti, hogy egy sportolónak edzés után harmincszor intenzívebb a szagkibocsátása, mint egy átlagos emberé.
Az OLF mértékegység a szag intenzitását jelzi. A definíció szerint 1 OLF az a szagerősség, amelyet egy átlagos személy kibocsát.

 

Egy átlagos személy:

  • egy felnőtt személy
  • akinek bőrfelülete 1,8 m²
  • napi fürdéseinek száma átlagosan 0,7
  • nyugodt, ülő tevékenység közben, és
  • normál mirigyműködés mellett.

 

Az OLF mindazonáltal nem szolgáltat információt arról, hogy valaminek jó vagy rossz a szaga, hanem csupán a szagforrás erősségéről ad tájékoztatást.